Coshery

Ingrediente: 250 gr macaroane rotunde si mici (forma de piulita), 2 pahare orez, 125 gr linte, 3 linguri fidea marunta,
1 cub de supa, 1/2 kg rosii, 4 catei usturoi, 4-5 cepe mari, 1/4 pahar otet, sare, piper, ulei

Toate ingredientele se prepara separat, fiecare in vasul lui in acelasi timp. Pastele se pun la fiert in apa clocotita cu sare si o lingura de ulei.

Fideaua se prajeste in ulei, intr-un vas incapator, pana devine maronie. Cand fideaua este gata se adauga peste ea orezul si se acopera cu apa astfel incat apa sa fie cu un deget deasupra orezului. Orezul se fierbe pana scade apa de deasupra apoi oala se pune pe o tabla iar focul se da la minim.Se fierbe asa mocnit pana cand orezul este fiert si se aude trosnind.

Lintea se fierbe in apa si se scurge bine.

Sosul de rosii se prepara in felul urmator: usturoiul se prajeste in ulei pana devine foarte putin maroniu apoi se adauga rosiile (acestea se mixeaza inainte de a fi adaugate astfel incat sa obtinem un suc), se adauga otetul,cubul de supa, un praf de piper negru si putin praf de chimion. Optional se poate pune Chilli . Se lasa pina da in clocot apoi se adauga o jumatate de pahar de apa.

Ceapa se taie rondele si se tine in apa cu sare dupa care se scurge bine de apa ori se aseaza pe un prosop absorbant si se pajeste in ulei incins si fara capac pana devine maronie.

Dupa ce toate ingredientele au fost pregatite se pune pe rand un strat de paste , unul de orez cu fidea,se presara deasupra lintea si ceapa prajita apoi se adauga sosul de rosii dupa cit se doreste .

Manaman/Shapshouka

Ingrediente: 1 ceapa, 1 ardei gras, 4 rosii, 2 - 4 oua, piper, sare, 1 lingura de ulei

Ceapa se taie marunt cubulete iar ardeiul se taie felii. Se incinge uleiul si se prajeste ceapa pina devine un pic sticloasa, se adauga ardeiul si se mai lasa inca 1 minut pe foc. Rosiile se taie marunt si se pun peste ceapa si ardei. Se adauga sare si piper, dupa gust, se lasa pe foc inca 5 minute pina rosiile devin moi si continutul a inceput sa fiarba. Se sparg ouale deasupra continutului si nu se mai amesteca. Cand ouale sunt facute se scot cu o paleta impreuna cu legumele .


Ficat alexandrin (Kebda Eskandarani)

Ingrediente: 1kg ficat de vita, 4 catei de usturoi, 3 lingurite chimen macinat, 2 lingurite coriandru macinat, 1-2 lingurite sare dupa gust, 1 lingurita praf chili, 3 ardei iuti verzi, ¼ ceasca ulei vegetal, sucul a 3 lamai ballady sau lime

Se taie ficatul in bucati mici.  Se amesteca toate condimentele cu sarea si ardeii iuti intr-un mixer pana cand se formeaza o pasta. Cu aceasta pasta se acopera ficatul si se lasa sa totul deoparte 15 minute. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun bucatile de ficat. Se adauga sucul de lamaie si se gateste timp de 15 minute. Se serveste cu tahina.
 

Sos Tahina cu iaurt

Ingrediente: 1 ceasca iaurt gras (ballady), ¼ ceasca pasta tahina, 2 sucul a doua lamai mici (ballady) sau o lamaie mare, 1 ceapa mica tocata (preferabil arpagic), 1 catel usturoi zdrobit, putin praf de chimen, putin praf de paprika, ¼ lingurita piper negru proaspat macinat, ½ lingurita sare de mare, 1 lingurita Oregano (Zathar in lb araba), 2 linguri ulei de masline

Intr-un robot de bucatarie se pun toate ingredientele, mai putin uleiul de masline. Se mixeaza si se adauga uleiul de masline treptat pana cand amestecul capata o consistenta cremoasa. In Orient sosul se serveste alaturi de ficat, in sandvisurile cu lipie, falafel, cartofi prajiti, deasupra anumitor mancaruri, etc.

Pui libanez cu orez

Ingrediente: 3 linguri ulei de masline, 4 piepturi de pui dezosate si fara pielita, 4 cepe taiate cuburi, 350 grame carne de vita sau miel tocata, 1 lingura de usturoi pisat, un pumn de seminte de pin (sau un pumn de migdale), 3 linguri de boabe de porumb dulce din conserva (optional), 2 linguri de scortisoara, 1 lingura de "toate condimentele"(All Spice), un sfert de lingurita de piper, 3 sferturi de lingura de sare, 1 ceasca de orez, 3 cesti de apa, 2 linguri de patrunjel tocat.

Se incalzeste uleiul de masline si se soteaza pieptul de pui. Se presara foarte putin piper si putina sare. Se asaza deoparte. Se prajeste ceapa si carnea tocata impreuna pina cind devin maronii, apoi se adauga usturoiul si se mai prajieste un minut sau doua. Se pun apoi condimentele: scortisoara, allspice, piperul si sarea. Se soteaza inca doua minute si se amesteca. Se adauga orezul care a fost in prealabil spalat si scurs de apa si se amesteca pina se incorporeaza complet cu mirodeniile, semintele de pin (sau migdalele, eventul porumbul), carnea si ceapa. Se aseaza pieptul sotat deasupra orezului si se toarna apa. Se acopera totul cu o folie de alumimiu si se da la cuptor la 375 grade pentru 20 de minute. La sfirsit, se adauga patrunjelul tocat deasupra.

Omm Ali

Ingrediente: 1 pachet foi de placinta (In Egipt exista foi gata preparate pt Omm Ali), 1/2 ceasca nuci maruntite, 1 ceasca alune de padure maruntite, 1 ceasca migdale maruntite, 1 ceasca stafide, 1 ceasca fulgi de cocos,  1 1/4 ceasca zahar, 4 cesti de lapte, ½ ceasca smantana/frisca lichida. Optional se poate adauga 1/2 ceasca de fructe uscate taiate marunt: cirese confiate, smochine uscate, caise dezhidratate si, putina scortisoara.

Preincalziti cuptorul la 175 °C, ungeti cu unt tava de copt, acoperiti-o cu un strat de foi si introduceti-o in cuptor. Cand foile devin crocante trebuie scoase din cuptor. Repetati procedeul cu toate foile.

Intr-un bol pregatiti ingredientele: combinati alunele cu nucile, migdalele, stafidele, cocosul si fructele uscate/confiate, si ¼ ceasca de zahar. Foile crocante de placinta se rup in bucati mai mici.

Intr-un vas termorezistent incapator, asezati un strat de foi de placinta crocante, apoi un strat din amestecul de nuci si fructe, un alt strat de foi, un alt strat de nuci, ultimul strat sa fie de nuci si fructe. O alta varianta este aceea de a rupe foile in bucati mai mici si a le amesteca cu fructele si nucile direct in vasul termorezistent.

Fierbeti laptele cu ½ ceasca de zahar, adaugati putina vanilie si turnati-l peste foi. Bateti smantana sau frisca lichida, cu ½ ceasca de zahar pana capata consistenta si o turnati uniform peste nuci si foi.

Se introduce desertul in cuptor si se lasa 10-20 minute pana cand crusta de deasupra devine aurie. Se serveste fierbinte.

Karkadeh (ceai de Hibiscus)
Ingrediente: petale de Hibiscus, apa, zahar

Puneti petalele de hibiscus intr-un vas adanc, turnati deasupra apa fiarta si adaugati zahar. Amestecati pana la dizolvarea completa a zaharului. Lasati cateva ore pana cand bautura capata culoarea rosu inchis. Strecurati ceaiul intr-o sticla/ vas de apa si puneti-l la rece in frigider. Se poate consuma si fierbinte.

Aceasta bautura este frecvent consumata vara, avand un gust acrisor foarte reconfortant.
Turistilor care calatoresc in Egipt li se ofera adesea aceasta bautura de bun venit in hoteluri, magazine, etc
 

Smochine coapte cu miere si iaurt

Ingrediente: 1ceasca iaurt gras, 9 linguri miere, 1 lingura menta taiata fin, apa de roze sau apa de flori de portocale, 12 smochine proaspete.
Preincalziti cuptorul la 375 garde F, amestecati iaurtul cu 3 linguri de miere, menta si apa de roze si dati la racit. Taiati smochinele in doua si le puneti intr-o forma de copt dupa ce ati uns in prealabil partea taiata cu miere. Coaceti 10 minute. Se servesc calde cu iaurt si miere.

Deliciul sultanului

Ingrediente: 1 kg carne pt gulas (vita sau miel), sare, piper negru, 4 rosii carnoase curatate de coaja, 4 cepe, 1kg vinete, 200 gr unt, 2 foi de dafin, 100gr faina, 375 ml lapte, 100 g cascaval ras (parmezan-preferabil)

Carnea se taie in cuburi de marime egala. Rosiile se curate de seminte si se taie in bucati mici. Se curate cepele si se taie nu prea marunt. Cuptorul se incalzeste la 180 grade C. Vinetele se strapung cu furculita in mai multe locuri si se coc in cuptor pana se inmoaie. Apoi se curata de coaja.
Cuburile de ceapa se prajesc in jumatate de cantitate de unt. Se adauga bucatile de carne dupa 10 minute bucatile de rosii si foile de dafin. Se completeaza cu ¾ litru apa si se prajesc inabusit o ora. Restul de unt se incalzeste intr-un vas. Se adauga faina si se prajesc impreuna pana se rumeneste faina. Se stinge cu lapte si se lasa sa fiarba incet 5 min in timp ce se amesteca de mai multe ori. Se condimenteaza cu sare si piper.
Vinetele se taie cuburi mici si se adauga la sosul béchamel. Se fierb impreuna inca 5 min. La urma se adauga cascavalul.
Sosul de vinete se condimenteaza din nou cu sare si piper si jumatate din cantitate se toarna in strat pe un platou incalzit in prealabil. Urmeaza un strat de carne apoi un alt strat din sosul ramas. Condimentati cu chimen si sos pt Kofte.
In loc de sos Bechamel puteti folosi un sos simplu rece din 200 gr iaurt, zeama de la o lamiae, 1 legatura patrunjel taiat marunt, sare si piper. Sosul de iaurt se pune apoi cu lingura peste mancarea de gulas. Daca doriti sa economisiti calorii prajiti carnea in putin unt si inlocuiti sosul Bechamel cu sos de iaurt. Vinetele pot fi adaugate si la sosul rece.

Salata de vinete(reteta turceasca)

Ingrediente: 400 gr vinete, 4 catei usturoi, zeama de la o lamiae, 3 linguri ulei de masline, 50 gr nuci macnate, 2 rosii, sare, piper negru, 1 ardei verde, 100 gr masline negre, cateva jumatati de nuca pt garnisit.

Cuptorul se incalzeste la 180 grade C. Vinetele se strapung in mai multe locuri cu o furculita si se aseaza pe o tabla de metal in cuptor unde se lasa sa se coaca o ora. Cand vinetele sunt moi, se curate de coaja si se taie in bucati mici.

Se curate usturoiul si se taie in cuburi mici. Din bucatile de vinete, usuroiul, zeama de lamiae si ulei de masline se prepara un pireu cu ajutorul mixerului sau blenderului , se incorporeaza nuca macinata. Amestecul se condimenteaza cu sare si piper si se pune acoperit pt ½ ora la frigider. Rosiile se taie felii iar ardeii in rondele subtiri. Salata de vinete se garniseste cu felii de rosii, rondele de ardei, masline, jumatati de nuca.

Vinete prajite cu sos de rosii

Ingrediente: 2 vinete mijlocii, 4 rosi carnoase, 4 catei usturoi, 100ml ulei floarea soarelui, sare, piper negru, 1lingurita otet, 1 lingura patrunjel taiat marunt

Vinetele se curata de coada si se taie in feli de 1cm grosime in linie oblica. Se sareaza, se preseaza cu o scandura de lemn(cu o greutate) si se lasa sa se odihneasca ½ ora.
Intre timp se cresteaza rosiile, se oparesc cu apa fiarta, se racesc cu apa rece si se cojesc. Se taie in patru se indeparteaza pedunculul iar pulpa se taie in cubulete. Cateii de usturoi se curate si se taie marunt. Se incalzeste jumatate din ulei, se caleste usturoiul si se adauga cuburile de rosii. Dupa primul clocot se sareaza, se pipereaza se adauga otet si se presara cu patrunjel. Se ia vasul de pe foc.
Feliile de vinete se usuca cu grija cu un servetel de hartie. Restul de ulei se incalzeste intr-o tigaie in care se prajesc feliile de vinete una cate una, pe amandoua partile pana se rumenesc. Se servesc cu sosul de rosii

Morcovi prajiti cu iaurt
 
Ingrediente: 1,5 kg morcovi de marime mijlocie, sare, putin zahar, 300 g faina, 200 ml ulei de floarea soarelui, 500 g iaurt gras, 2 lingurite chimen pisat marunt

Se curata morcovii si se fierb intr-o cantitate mai mare de apa sarata impreuna cu zaharul pana sunt buni de mancat. Se strecoara si se scurg. Din faina, sare si 300 ml apa se prepara un aluat compact. Uleiul se incalzeste intr-un vas. Cu ajutorul unei furculite morcovii (taiati pe lung) se trec prin aluat si se prajesc in ulei pe toate partile, pana se rumenesc. Se pun pe servet de hartie absorbent. Iaurtul se amesteca bine, se condimenteaza cu sare, se presara cu chimen pisat marunt si se serveste cu morcovii prajiti.

Borek-ul gospodinei

Ingrediente: 5 foi yufka (foi din aluat gata preparate, se pot inlocui cu foetaj obisnuit de la congelator), unt sau margarina pt uns tava, 400g cas de oaie, 1 legatura patrunjel tocat marunt, 1 ou, 150 ml lapte, 150 g unt moale

Foile de yufka se aseaza pe planseta una langa alta. Fiecare strat se stropeste cu apa si se acopera cu un prosop de bucatarie ud. Cuptorul se incalzeste la 200 grade C. o tava unsa cu unt sau margarina se pune in cuptor. Casul de oaie se taie marunt. Se pune intr-un castron si se amesteca cu patrunjelul, oul si 50 ml lapte pana se obtine o crema. Restul de lapte se amesteca cu untul.
Foile Yufka se taie fasii lunguiete de aprox 6 x 18 cm marime. Suprafata aluatului se unge cu amestecul de lapte cu unt, la capatul fiecarei fasii se pune o lingurita de umplutura de cas, apoi marginile se aseaza una peste alta in asa fel incat sa se obtina tascute in forma de triunghi. Bucatile de borek se aseaza pe tava, se ung cu amestecul de lapte si unt si se coc in cuptor 10-15 min pana se rumenesc. Se servesc caldute.

Salata de pui cu nuci

Ingrediente: 1 pui mic gata pregatit pt grill (1kg),Sare, 2 catei de usturoi, 3 felii de paine din ziua precedenta, 200 g nuci taiate marunt, piper negru, 2 rosii, 2 linguri ulei de nuci, ½ lingurita boia de ardei dulce

Puiul se pune intr-un vas mare si se toarna apa cat sa-l acopere. Se pune totul la fiert, se sareaza dupa gust si se fierbe circa ½ ora la foc potrivit. Din timp in timp se indeparteaza spuma care se aduna la suprafata.
Intre timp se curate cateii de usturoi. Se curate painea de coaja si se razuieste marunt. Din usturoi, paine, nuca si putina zeama de pui se bate un sos cu mixerul. Sosul se sareaza si se pipereaza usor.
Puiul se coate din supa, se lasa sa se raceasca, se indeparteaza pielea, carnea se degreseaza. Se scoate carnea de pe os si se taie felii subtiri perpendicular pe fibre.
Jumatate din cantitatea de carne se amesteca cu sosul de nuca si se aranjeaza totul pe un platou. Rosiile se curata de seminte si se taie in 8 felii. Pasta de carne de pui cu nuci se garniseste cu feliile de rosii si cu restul de carne de pui.
Preparatul se stropeste cu ulei de nuci amestecat cu boia de ardei.
Se poate servi calduta sau rece. Mancarea o puteti garnisi cu jumatati de nuca si ardei iute.

Bautura de iaurt (Ayran)

Ingrediente pt 4 pahare: 500 g iaurt gras bine racit, ½  l apa cu gheata, sare

Intr-un blender /mixer se bate bine iaurtul cu apa, gheata sis are. Se pune in pahare inalte si se serveste imediat dupa o masa copioasa.

Semiluna cu migdale 

Ingrediente: 4 albusuri, sare, 250 g zahar pudra, ½ pachet de zahar vanilat sau putin praf de vanilie, 1 lingurita zeama de lamaie, 400 g migdale macinate fin, 1 lingurita scortisoara, esenta de rom, ori putina visinata, zahar pudra pt planseta

Intr-o tava se pune hartie pentru copt si se incalzeste cuptorul la 50 grade C. Albusurile se bat spuma tare cu putina sare. Treptat se incorporeaza in albus zaharul pudra, vanilia, si zeama de lamaie.
Din albusul batut spuma se pune deoparte o cana. Restul de albus se amesteca cu migdalele macinate, scortisoara si romul.  Se intinde un strat de ½ cm pe o planseta presarata cu zahar pudra. Daca migdalele nu sunt fin macinate, compozitia ar putea fi prea moale, adaugati mai mult zahar pudra pana capata consistenta necesara. Cu forme de taiat prajituri se fac semilune care se aseaza pe tava si se ung cu restul de albus. Se lasa la cuptor 25 min (la 140grd C).
I

Macaroane Bechamel

Ingrediente: Macaroane (350-500 g) preferabil scurte de forma tubulara, Carne tocata 500 g, Ulei, sare, piper, Unt 50 g, 1 ceapa mare, 1 cub supa Maggie sau Knorr (preferabil supa de vita), 1 rosie mare decojita, 1 lingurita de bulion, Chimen macinat
Pentru sos: 50 g unt, 2 linguri faina, 600 ml lapte, 50 gr cascaval sau branza romy (specialitate egipteana asemanatoare casului de oaie sarat si foarte bine uscat), 2 oua, sare, piper si optional chimen macinat amestecat cu putina scortisoara si nucsoara (amestecul se gaseste gata preparat in supermarketurile mari din Egipt).
O varianta simpla a sosului o reprezinta pliculetele Knorr pt sos Bechamel, existente in supermarketurile si minimarketurile egiptene. Pliculetele se pregatesc conform instructiunilor pentru cantitatile noastre fiind necesar un plic (care se prepara cu 1l lapte). Fata de instructiuni, pentru plus de savoare mai puteti adauga putina sare, piper si amestecul de chimen,scortisoara si nucsoara.

Intr-o oala mare se pune apa la fiert si cand da in clocot se adauga sare, macaroanele si putin ulei (pentru a nu se lipi unele de altele). Se fierbe pasta conform instructiunilor de pe ambalaj, dupa care se scurge si se trece printr-un jet de apa rece.
Intr-o tigaie se prajeste  putin ceapa (in prealabil tocata marunt) cu untul. Se adauga carnea tocata, cubul de Maggie/Knorr, piper, chimen macinat si alte mirodenii (dupa gust), rosia decojita si taiata cubulete si lingurita de bulion. Se sareaza la final daca mai este nevoie (cuburile concentrate Maggie/Knorr contin si ele suficienta sare).
Sosul béchamel se prepara astfel: intr-o oala se topeste untul la foc mic apoi se adauga faina si se amesteca pana cand se omogenizeaza. Dupa omogenizare se adauga putin cate putin laptele amestecand continuu pana cand compozitia incepe sa se ingroase devenind de consistenta smantanii. Se adauga in acest sos cascaval ras sau branza romy rasa, sare, piper si la final, doua oua batute. Dupa gust se  mai poate adauga putin chimen macinat, amestecat cu scortisoara si nucsoara.
Intr-o tava se pun un rand de macaroane, un rand de carne tocata, alt rand de macaroane iar deasupra se toarna sosul fierbinte. Se tine tava la cuptor jumatate de ora pana se incheaga si crusta devine aurie si crocanta. Daca aveti cuptor cu gratar, puteti lasa tava 3-5 minute la acest foc pentru a accelera aurirea/maronirea. Atentie insa, ca in tot acest timp sa fiti in preajma pentru a supraveghea si a nu lasa sa se arda.
Se scoate din cuptor se lasa sa se racoreasca si apoi se taie cu un cutit inmuiat in apa rece.  

Fattah cu pui

Ingrediente: 250 -300 g piept de pui taiat bucati;1 ceapa mica; 250-300 g iaurt;2-3 linguri pasta Tahina;1-2 linguri praf de usturoi;1 lingura boia;2-3 lipii;1-2 lamai ballady sau jumatate lamaie galbena mare;1 cana orez+ condimente pentru orez ori delicat;1lingura de unt ori ulei;ulei pentru prajit;sare,piper

Se pregateste orezul conform retetei de orez cu stafide(fara a mai adauga stafidele si migdalele). Se taie ceapa marunt si se prajeste intr-o lingura de unt sau ulei alaturi de pieptul de pui, se asezoneaza cu sare, piper si alte condimente pentru pui (dupa preferinta) si se mai adauga putina apa. Se lasa pe foc pana scade iar carnea este facuta. Separat se rupe lipia in bucati mici si se prajeste rapid in ulei incins astfel incat sa capete o tenta aurie si sa fie crocanta. Se aseaza pe un prosop de hartie absorbant pentru a scapa de uleiul in exces. Intre timp se pregateste sosul de Tahina din iaurt + pasta de Tahina+ praful de usturoi + sucul de lamaie+ sare, piper.
Intr-un vas termorezistent se aseaza orezul, apoi chipsurile de lipie si deasupra carnea de pui. Se mai poate da la cuptor inainte de a fi servita(daca s-a racit).
La final, intr-o lingura de ulei incinsa se toarna boiaua si se lasa pe foc cateva secunde sa se omogenizeze (fara a se arde). Inainte de servire se toarna deasupra puiului sosul de tahina si boiaua lichida.
Pentru o varianta dietetica se poate opta pentru fierberea pieptului de pui (in locul prajirii) in apa cu condimente: dafin, boabe de piper, etc.
Alta varianta de Fattah: inlocuirea sosului de tahina cu sosul de rosii de la reteta Coshery.

Vinete albe murate in ulei

Ingrediente: vinete albe f micutze, nuci, ardei iute rosu, usturoi, sare, ulei

Vinetele albe se spala si se curata de cozi, se scobesc pe lungime si se freaca bine cu sare in interior. Se lasa la scurs intr-o sita de plastic pana a doua zi (nu folositi sita din alt material). Se oparesc in apa fiarta apoi se scurg foarte bine si se lasa la racit.
Intre timp se face o compozitie din: nuci, ardei iute, usturoi, sare, toate tocate foarte foarte marunt. Fiecare vanata se umple cu cite o lingurita din aceasta compozitie apoi se aseaza indesat in borcane fara insa a le presa prea tare.Se acopera cu ulei de floarea soarelui si se capseaza borcanul etans. Sunt bune de consumat in aproximativ o saptamana.

Sos Tahina

Ingrediente: ½ ceasca tahina (sos de susan existen in magazine sub forma de pasta), 3 catei de usturoi –sfaramati, ½ lingurita sare, 2 linguri ulei (preferabil de masline), ¼ ceasca suc de lamaie, 1lingurita patrunjel taiat fin-optional

Se combina in robotul de bucatarie pasta tahina cu usturoiul, se adauga sarea si se mixeaza. Se pune amestecul intr-un bol si se adauga uleiul si sucul de lamaie. Daca sosul este prea gros se poate adauga putina apa calda pana se obtine consistenta dorita.

Orez cu stafide si migdale

Ingrediente: 1 cana orez, 2-3 cani de apa, 1lingura de unt/ulei, sare, piper, putin chimen macinat(praf), putina nucsoara macinata(praf) 2 bete scortisoara(ori putina scortisoara macinata), 4 foi de dafin. Toate mirodeniile pot fi inlocuite cu succes de 1cub Maggie pentru orez alb(se gaseste la raioanele specializate ale oricarui supermarket din Egipt).

Orezul se spala si se pune intr-un vas turnand deasupra o cana de apa. Se lasa pana cand orezul se albeste.

Intr-o tigaie se topeste untul si se adauga orezul scurs de apa. Se amesteca incontinuu pana infloreste apoi se adauga 2 cani de apa si mirodeniile si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand scade apa, dupa care fie se lasa in continuare pe o tabla, la foc mic, fie se da la cuptor pentru aprox 20 minute. Migdalele se fierb pana se desprinde coaja  si apoi se taie pe lung si se rumenesc in putin unt. Se adauga stafidele si se lasa pana se umfla. Cand orezul este gata, se indeparteaza betele de scortisoara si foile de dafin, se aseaza pe un platou iar deasupra se toarna migdalele si stafidele prajite.

Cous cous marocan

Ingrediente: 500 gr carne taiata in cuburi(vita, pui sau miel), 2 cepe mai mari taiate cuburi, 3-4 catei de usturoi, sofran, o lingurita paprika, jumatate de lingurita scortisoara,- un ardei rosu iute curatat de seminte si taiat marunt, 250 gr de morcovi taiati pe lungime, 500 gr cuscus, 250 telina radacina taiata in cuburi mari, 2-3 dovlecei taiati cuburi mari, 2 linguri ulei de masline, cartofi taiati cuburi mari, o legatura patrunjel, coriandru, 50 gr unt, sare si piper dupa gust, o lingurita de ghimbir.
Se pune carnea, se adauga 1 l apa, apoi legumele si mirodeniile, se da totul in clocot apoi se acopera si se lasa la fiert la foc mic cam 30 minute.

Se pune cuscusul intr-un vas si se adauga 30 ml de apa: se amesteca si se lasa 10min. Dupa care se adauga din nou 30 ml de apa si se amesteca cu furculita ca sa se separe boabele de cuscus: se lasa inca 10 minute sa se umfle. Apoi, cous-cous-ul se transfera in “steamer” sau couscousiera si se mai lasa la aburi inca 10 minute.

In final, se transfera cous-cous-ul pe un platou, se amesteca cu putin unt iar in mijlocul lui pune amestecul de carne si legume.


Basboussa

Ingrediente:3 cesti de gris, 1 ceasca de zahar, 1 ceasca nuca de cocos, 1 ceasca iaurt, 1 lingura praf de copt, 1 lingura bicarbonat de sodiu, alune sau migdale prajite, 2 cesti zahar, 1 1/3 cesti apa, 5-6 picaturi de suc de lamaie proaspat (preferabil lamaie ballady/lime), unt cat o nuca.

Se amesteca intr-un bol grisul cu zaharul, nuca de cocos, iaurtul, praful de copt si bicarbonatul. Intr-o tava de copt unsa cu unt se pune compozitia, se decoreaza cu migdalele sau alunele si se lasa sa se odihneasca 2 ore dupa care se introduce in cuptorul preincalzit. Se lasa in cuptor pana se aureste (aprox 30 minute).
Se pregateste un sirop de zahar din restul de zahar si apa  se adauga sucul de lamaie si untul, si se mai lasa putin pe foc. Se toarna apoi fierbinte peste prajitura din tava si se da din nou la cuptor inca 5 minute. Se scoate prajitura se lasa sa se raceasca si se taie in patrate, avand grija ca fiecare patratel sa aiba o aluna/migdala deasupra.

Erfa (ceai de scortisoara)

Ingrediente (pt.1cana): 1.5-2 lingurite scortisoara praf, 3/4 cana apa, 1 lingurita zahar, 1/4 cana lapte

Se pun  la fiert apa si scortisoara, se da un clocot si se acopera. Se adauga zahar si se amesteca pentru omogenizare. La final se pun 50 ml lapte cald/fierbinte. Bautura este interzisa femeilor insarcinate!


Pilaf ca la Istanbul

Ingrediente: 400 gr file de piept de pui, sare, piper negru, 400 g orez, 100 g unt, 1 conserva mica de sofran, 800 ml supa de gaina (din cuburi pt supa sau preparata in casa), 50 g migdale decojite, 50 g fistic curatat de coaja, 200 g mazare congelata.

Fileul din piept de pui se taie in cuburi mici, se sareaza si se pipereaza. Orezul se spala bine si se lasa sa se scurga. Untul se incalzeste intr-un vas mare. Se adauga orezul si amestecand incontinuu se prajeste pan ace devine sticlos. Sofranul se dizolva in supa de pui apoi se toarna peste orez. Carnea de pui, migdalele, fisticul, mazarea si o lingurita de sare se incorporeaza usor in orez. Se acopera si se mai fierbe inabusit pana orezul absoarbe supa. Se ia vasul de pe foc, se mai amesteca o data si se mai lasa preparatul acoperit sa se mai odihneasca 10 minute.

Ficat pane

Ingrediente: 1 ceapa, 1leg patrunjel, 600 gr ficat de mile sau vita, piper negru, 3 oua, 2 linguri lapte, sare, faina pt pane, 4 linguri ulei, 1 lingura margarina, zeama de la o lamiae

Se curata ceapa si se taie rondele. Frunzele de patrunjel se rup de pe fir. Se indeparteaza pielita de pe ficat, se taie feliute subtiri si se pipereaza pe amandoua partile. Ouale se bat cu lapte si cu putina sare. Feliile de ficat  se trec prin faina apoi prin amestecul de oua cu lapte si din nou prn faina.
Uleiul si margarina se incalzesc intr-o tigaie in care se prajesc feliile de ficat, la foc nu prea puternic, pe amandoua partile, aprox 6 min. se aseaza apoi pe o farfurie incalzita in prealabil si se garniseste cu rondele de ceapa si cu patrunjel. Se stropeste cu zeama de lamiae si se serveste imediat.

Crema de iaurt cu castraveti

Ingrediente: 1 castravete, cateva fire de marar, 5 catei de usturoi, sare, 500 gr iaurt gras, piper negru, 2 linguri ulei de masline, 200 gr masline negre

Se curate castravetele de coaja, se taie in doua si se indeparteaza semintele cu o lingurita. Pulpa de castravete se razuieste marunt. Mararul se toaca marunt. Se curate cateii de usturoi si se zdrobesc cu putina sare si pesmet. La mestecul de usturoi se adauga iaurt intr-un castron. Se adauga mararul si se amesteca bine. Crema se condimenteaza cu sare si piper. Crema se pune intr-un castron pentru servit, se stropeste cu ulei si se tine acoperit la rece 1 ora. Inainte de a fi servita se garniseste cu masline si o rondela de castravete.

Oua cu cas de oaie la tigaie Menemen

Ingrediente: 1 ceapa mare, 4 rosii mici, 2 ardei pepperoni, 100gr cas de oaie, 50 gr unt, 4 oua, sare, piper negru, 1 lingura frunza de menta taiata marunt.
Ceapa se curate si se taie pestisori subtiri, se cresteaza rosiile, se oparesc, se racesc cu apa rece si se decojesc. Se inlatura coditele si se taie in patru. Ardeii se taie bucati mici, casul de oaie se taie cuburi marunte.
Se incalzeste untul intr-o tigaie, se adauga pe rand ceapa, rosiile taiate, apoi bucatile de ardei, si se lasa sa se caleasca in timp ce se amesteca incontinuu.
Ouale se sparg cate unul in tigaie, se amesteca incontinuu. Se sareaza sis e pipereaza compozitia. Se lasa sa se caleasca totul iar, dupa aprox 2 minute se presara cu cas de oaie. Se amesteca bine si se presara cu menta.

Vinete Imam Bayildi

Ingrediente: 4 vinete marime mijlocie, sare, 3 cepe, 4 catei de usturoi, 4 rosii curatate de coaja, 150 ml ulei de masline, 2 ardei rosii, ½ legatura patrunjel tocat marunt, piper negru, 1 lingura zahar, zeama de la o lamiae.

Vinetele se prepara in felul urmator: se curata coaja pe fasii in lungime apoi se taie vinetele in doua in lungime pana la jumatate. Se desfac de-a lungul taieturii, se sareaza, se lasa sa se odihneasca 20 min.
Se curate ceapa si se taie rondele. Se curate cateii de usturoi si se toaca marunt. Se curate rosiile si se taie cuburi mici. Cuptorul se incalzeste la 200 grade C, se ia un vas inalt de Jena si se unge cu ulei de masline.
Ardeii se taie in patru, se scoate cotorul si se taie in fasii subtiri. Vinetele se spala cu apa rece, se usuca cu servetel de hartie si se aseaza in vas una langa alta cu taietura in sus.
Intr-o tigaie se ncalzeste jumatatea cantitatii de ulei de masline. Usturoiul si rondelele de ceapa se calesc pana se fac sticloase. Se adauga rosiile, fasiile de ardei si patrunjelul. Amestecul se sareaza, se pipereaza se indulceste cu zahar si se mai adauga restul de ulei de masline. Vinetele se vor umple prin taieturile facute pe lungimea lor. Vasul se pune in cuptor si se lasa sa se coaca impreuna 20-25 min. Se ia vasul din cuptor iar vinetele se lasa sa se raceasca in forma in care s-au copt. Cu putin timp inainte de a fi servit preparatul se stropeste cu zeama de lamaie.

Baklava cu nuca (reteta turceasca)

Ingrediente: 500 g zahar, zeama de la o lamiae, 150 g unt topit, 500 g foetaj decongelat, faina pentru lucru, 20 albusuri de oua, 250 g nuci taiate marunt

Intr-un vas se amesteca 400 ml apa cu 400 g zahar. Apa indulcita se pune la incalzit si se lasa sa fiarba incet 8 min. Vasul se ia de pe foc si se adauga zeama de lamiae. Siropul se lasa apoi sa se raceasca. Cuptorul se preincalzeste la 200 grade C. Se unge o tava cu unt. Se desfac ruladele de foetaj pe o planseta presarata cu faina. Jumatate din aluat se pune pe tava si se unge cu unt topit. Albusurile se bat tare cu restul de zahar. Se adauga si nucile din care se retine 1 lingura pentru presarat. Crema se intinde pe foetaj si se acopera cu restul de aluat avand grija sa se preseze bine marginile in tava. Cu un cutit ascutit preparatul se taie in patrate mici de aprox 6 x 6 cm. Cu restul de unt se unge uniform. Prajitura se pune in cuptor si se coace ½ ora pana se rumeneste. Se scoate din cuptor si cat este fierbinte se stropeste bine cu siropul rece. Se presara nucile puse deoparte. Inainte de a fis ervita se lasa sa se raceasca.

In loc de sirop de zahar se poate intrebuinta si sirop cu miere. Pentru a prepara srop de miere se pun la incalzit 250 g miere, ½ l apa, ½ baton scortisoara. Siropul se lasa sa fiarba incet descoperit, aproximativ ¼ ora. Apoi se indeparteaza batonul de scortisoara iar siropul se pune sa se raceasca.

Cafea turceasca

Ingrediente: 2 lingurite de cafea macinata marunt (pt ibric), zahar dupa gust

Cantitatea de apa a doua cesti de cafea (moca) se amesteca cu cafeaua macinata fin si cu zaharul. Lichidul se ferbe intr-un vas mic pana da un clocot, se spumuieste si se pune spuma in cesti. Se mai da un clocot restului de cafea si se toarna usor in cesti, peste caimac. Se serveste imediat.
In Turcia se intrebuinteaza un vas special din arama numit cezve. Acest vas are un fund lat si se subtiaza spre partea de sus ajutand la formarea caimacului. Ca sa nu se arda nimeni la degete, vasul e prevazut cu un maner deosebit de lung. In Orient cafeaua macinata este amestecata cu cardamon care ii confera bauturii un gust aparte, specific. In tarile Magrebiene la prepararea cafelei se foloseste si apa de roze, care se adauga ca aroma in timp ce in zona Golfului se adauga alte arome precum garoafa, ghimbir.

Retetele bifate au fost testate. Mai multe retete, discutii si impresii legate de bucataria orientala in general si cea egipteana in special, pe forumul Romanian gate to Egypt.