Mititei

Ingrediente: Carne de vita 400gr, 400g carne de porc, 300 g carne de oaie, 40g bicarbonat de sodiu, 10 g cimbru, 100 g usturoi, 10 g ardei iute, 15 g Knorr delicat baza pt mancaruri, sau orice alta baza pt mancaruri din comert, 100 ml apa minerala, mustar classic pt servire.

Carnea se curata de pielite, se spala, se taie in bucati, se da prin masina de tocat carne si se amesteca cu Delicat baza pt mancaruri si bicarbonat. Usturoiul se curata, se spala si se piseaza. Ardeiul iute se toaca marunt. Carnea se pastreaza la rece cca 12 ore pt a se fragezi. Aceasta compozitie se da din nou prin masina de tocat cu sita deasa. Se framanta bine cu ardei iute pisat si mujdei de usturoi strecurat. Se modeleaza in forma de mititei si se frig pe gratarul incins. Se intorc mereu in timpul frigerii. Se vor servi 2-3 mititei pe portie, cu garnitura de cartofi pai si mustar.

Drob de miel in aluat

Ingrediente: 500 g foaie de placinta, maruntaie de miel, 2 legaturi de ceapa verde, 1 legatura de patrunjel verde, 2 legaturi de marar verde, 50 ml ulei, 3-5 oua, sare, piper.

Se spala maruntaiele si se trec prin masina de tocat. Se curata ceapa si verdeata, se spala si se toaca marunt apoi se amesteca cu carnea toccata. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se adauga unul cate unul in compozitie impreuna cu uleiul si se amesteca bine. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. La sfarsit, se incorporeaza albusurile batute spuma, amestecand usor. Se unge o forma cu ulei, se tapeteaza cu foaia de placinta si se toarna compozitia de drob. Se acopera cu o alta foaie de placinta, se unge cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de apa si se pune la cuptor pentru aprox 20-25 min pana se rumeneste.

Recomandare: maruntaiele de miel pot fi fierte si mai apoi tocate. Pentru a fi mai aspectuos, in interiorul drobului se pot pune oua rascoapte.

Clatite cu urda

Ingrediente: 2 oua, 300 ml lapte dulce, 200 ml apa minerala, 5 linguri faina, 1 lingura ulei, coaja de lamiae rasa, 1 praf de sare
Pt umplutura: 200 g urda, 1 galbenus de ou, 50 g zahar praf, marar tocat

Se amesteca oua, lapte, faina, ulei, sare, coaja de lamiae, se dilueaza cu apa minerala si se prepara un aluat de clatite care se prajesc classic, dupa reteta cunoscuta. Foile de clatite se prepara mai groase. Separate se zdrobeste urda cu furculita si se amesteca intr-un castron cu galbenus de ou, zaharul si mararul tocat, pana se obtine o crema omogena. Se umplu clatitele cu aceasta compozitie, se ruleaza separate sau se aseaza una peste alta cu umplutura intre foi. Se aseaza clatitele intr-un vas termorezistent, se pun deasupra bucatele de unt si se lasa la cuptor 10-15 min. Se servesc calde cu smantana deasupra.

Recomandare: se pot presara cu branza sau parmesan ras deasupra in loc de smantana. Daca se aseaza clatitele una peste alta cu umplutura intre ele se taie in felii ca pe tort. In loc de urda se pot umple cu piure de spanac amestecat cu branza de vaci proaspata.

Salata de fasole boabe

Ingrediente: 300 gr fasole boabe fiarta, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 telina mica, 2 cepe, 50 ml ulei, ½ lamiae, 10-15 masline, sare, piper

Se fierbe fasolea in trei ape, se scurge d efiecare data, apoi se fierbe impreuna cu morcovul, patrunjelul, telina si o ceapa, toate intregi. Cand este bine fiarta, se scurge apa si se scoate separate zarzavatul. Se pune fasolea intr-un castron, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se adauga zeama de la jumatate de lamiae, o ceapa taiata felii subtiri si ulei. Se amesteca cu grija ca san u se sfarame ingredientele si se garniseste cu masline intregi fara samburi . Dupa gust se pot adauga morcov ras, ardei taiat rondele si patrunjel verde tocat. Se garniseste cu felii de lamie.

Sfat: se poate prepara si un sos cu ketchup picant in loc de cel de lamiae. Salata va fi mai gustoasa daca se fierbe fasolea cu 300 g carne de porc sau ciolan afumat iar carnea taiata cubulete se adauga la salata.

Ciorba de potroace

Ingrediente: 1kg maruntaie de pasare, 1 ceapa, 1 morcov, 1 telina potrivita, 1 ardei gras, 2 linguri orez, 2 linguri pasta de rosii, 1l zeaam de varza sau bors de casa, patrunjel verde, leustean verde, sare, piper

Maruntaiele de pasare se curate, se oparesc, si se pun la fiert in apa doar cat sa le acopere. Se inlatura spuma si se lasa sa fiarba 20 min. Separat, se toaca ceapa marunt si se pune la fiert in zeama de varza sau bors indoita cu apa. Cand clocoteste, se adauga zarzavaturile curatate taiate cubulete, si carnea d epui. Se adauga orezul spalat si fiert separate. Se continua fierberea pana cand carnea, zarzavaturile si orezul sunt bine patrunse. Se adauga pasta de rosii, sare, piper, leustean si patrunjel verde. Dupa un clocot se da deoparte. Se serveste fierbinte cu verdeata deasupra.

Bors de peste ca la Cherhana

Ingrediente: 1kg peste mic, 2kg peste mare, 2 linguri ulei, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 3 rosii mari, patrunjel si leustean verde, 1l bors
Pentru sos: 50 ml ulei, 2 linguri otet, 1 capatana de usturoi, sare.

Se curata pestele de solzi, intestine si se spala bine. Zarzavaturile taiate marunt se calesc in 2 linguri de ulei. Se adauga peste ele 2 litri de apa clocotita si putina sare. Se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie apoi se strecoara. In zeama strecurata se fierbe pestele mic curatat. Dupa 20 min se strecoara din nou, scotandu-se pestele mic. In zeama obtinuta se adauga rosiile curatate de pielita, borsul fiert separat si pestele mare. Cand pestele este fiert se adauga verdeata si se mai da un clocot. Se scoate pestele si se serveste rasol cu sos de usturoi zdrobit, frecat cu ulei, diluat cu otet si cateva linguri de bors. Zeama se serveste separate rece sau calda.

Ciolan afumat cu fasole boabe

Ingrediente: 1 ciolan de porc afumat, 400 g fasole alba boabe, 1 ceapa, 2 linguri ulei, 2 linguri pasta de rosii, cimbru, patrunjel verde, sare, piper

Se pune fasolea la inmuiat de cu seara. Se spala in mai multe ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce fierbe 10 minute se strecoara si se umple din nou cu apa calda. Se repeta operatiunea de inca doua ori dupa care se adauga ciolanul bine spalat care a stat 2-3 ore in apa rece ca sa iasa afumatura din el. Se lasa sa fiarba impreuna la foc mic o ora. Cand carnea si fasolea sunt bine fierte se scoate ciolanul, se indeparteaza osul iar carnea se pune din nou in cratita. Separat, o ceapa tocata marunt se caleste in ulei si se adauga peste fasole impreuna cu pasta de rosii diluata cu putina apa calda, putin cimbru, patrunjel verde sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba pana scade sosul.
Ciolanul poate fi inlocuit cu bucatele de carnati de porc proaspeti sau afumati, prajiti separat si adaugati in fasole cu 10 min inainte de a fi gata fiarta.

Gaina umpluta

Ingrediente:1 gaina mare, 200 g ficatei de pasare, 2 felii paine alba, 2-3 oua, 500 g prune uscate, fara samburi, 8 pere, 1l vin rosu, patrunjel verde, 1lingurita scortisoara, 100 g zahar pudra, 50 g unt, sare, piper

Intr-o cratita se toarna vinul, zaharul pudra, scortisoara si se lasa sa dea in clocot. Se adauga perele curatate de coaja, taiate in doua cu tot cu seminte. Se lasa sa fiarba, la foc mic, pana se inmoaie, apoi se lasa sa se raceasca. Se scot perele iar in vinul ramas se adauga prunele si se lasa pana se umfla. Separat, se amesteca ficateii tocati cu painea inmuiata in apa si bine stoarsa, 8-10 prune taiate marunt, patrunjel verde tocat, oua, sare si piper, dupa gust. Cu acest amestec se umple gaina, se coase pe burta, se unge cu unt pe toata suprafata se aseaza intr- o tava si se introduce la cuptor, stropindu-se din cand in cand cu sosul din tava.

Umplutura se poate prepara si fara fructe, doar din maruntaie de pasare tocate la care se adauga ceapa, verdeata, ciuperci si condimente.

Papanasi

Ingrediente: 300 g branza de vaci, 2 oua, 3 linguri de faina (sau 2 linguri de faina si una de gris), 2 linguri de untura sau unt

Se freaca intr-un castron branza de vaci cu galbenusurile, faina si putina sare. La sfarsit se adauga albusurile batute spuma. Compozitia nu trebuie s afie prea tare. Se ia cu lingura din ea si cu mana inmuiata in faian se fac galuste mici si rotunde care se turtesc putin si cu degetul se face o adancitura pe mijlocul fiecareia. Papanasii se prajesc pe ambele parti in unt sau untura fierbinte. Se servesc imediat cu smantana sau zahar deasupra

Alba ca Zapada

Ingrediente pt foi: 3 oua, 100 g zahar pudra, 6 linguri ulei, 3 linguri lapte, 1 lingurita rasa praf de copt, 1 varf de cutit sare, 500 g faina
Pt crema: 500 ml lapte, 2 linguri cu varf faina, 250 g margarina, 275 g zahar pudra, 1 lamaie
Decor: 3 linguri zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat

Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini. Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Pentru tavi mai mici (ex 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza blatul de lucru cu faina si se intinde foaia cu sucitorul. Se unge dosul tavii cu unt, margarina sau ulei ori se acopera cu o coala de pergament (pe care o puteti folosi pentru a coace toate foile). Se coc foile una cate una in cuptorul preincalzit la 150°C, foc mic. Foaia se coace in aprox 7 min si necesita verificari constante pentru a nu se arde. Foaia e gata cand devine aurie.
Se amesteca faina cu laptele intr-o craticioara de 1 litru pana la disparitia cocoloaselor, ori se poate proceda la amestecarea ei cu putin lapte initial, adaugandu-se laptele treptat. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoare, apoi se stoarce sucul ; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).

Pe un platou se pune prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Deasupra se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile pentru a putea fi taiata usor. Se pudreaza cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. Se taie in forma de romb.
Sfat: la inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte de a o pune la presat.

Salam de biscuiti

Ingrediente: 450 g biscuiti, 110 g unt, 125 ml lapte, 2-6 linguri zahar, 3 linguri cacao, 60g rahat, 50 g nuci, 50 g fulgi de cocos,  5 curmale, 5 smochine (optional), 3 linguri stafide, 1/2 lingurita esenta, de vanilie, 1 lingurita esenta de rom, folie de plastic sau o punga curata.

Biscuitii se rup bucatele si se pun intr-un castron. Se face un sos, la foc mic, din lapte, zahar si cacao. Se lasa cat sa se topeasca zaharul. Cand s-a mai racit (sa nu fie foarte fierbinte) se adauga untul. Ajustati cantitatea de zahar in functie de cat de dulci sunt biscuitii si rahatul, daca ambele sunt dulci atunci 2 linguri de zahar sunt suficiente. Se poate pune un minim de zahar, si ajusta ulterior, cu zahar pudra. Cand s-a racit sosul se adauga esentele. Intre timp se taie bucatele rahatul, curmalele, nucile.
In castronul cu biscuiti se pune sosul caldut si se amesteca repede ca sa se incorporeze. Se adauga rahatul, curmalele, nucile, stafidele, smochinele, nuca de cocos, amestecand usor. Daca pare sfaramicioasa compozitia rezultata, mai adugati putin lapte cald.
Pe masa de gatit se pune un celofan curat de 40-50 de cm si se tapeteaza cu fulgi de cocos ori cacao cernuta. Se pune ametecul de-a lungul foliei, pe mijloc. Se ruleaza, folosindu-va de capatul liber al celofanului astfel incat sa nu prindeti celofanul in interior. Se pastreaza la frigider pana a 2-a zi. Chiar daca ar putea parea prea moale, peste noapte untul se va intari iar rezultatul va fi cel asteptat.

Bucataria traditionala romaneasca, in special  mancarurile de iarna, se axeaza pe carnea de porc. Cu toate acestea, ingredientul poate fi inlocuit cu carne de vita ori miel iar costita afumata se poate inlocui cu succes cu pastrama (de vita) egipteana. Vinul poate fi si el inlocuit cu suc de struguri indulcit in care se adauga putin otet. 


Omleta moldoveneasca

Ingrediente: 10 oua, 200 g costita afumata, 50 g ceapa, 750 g cartofi, 5 linguri ulei, patrunjel verde, marar proaspat, sare, piper.

Se spala cartofii cu o periuta si se pun la fiert cu tot cu coaja in apa cu sare. Se lasa sa se raceasca apoi se curate de coaja si s etaie cubulete. Ceapa se curate, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei incins la care se adauga 2 linguri de apa. Cand incepe sa se rumeneasca usor se adauga cartofii, costita afumata taiata fasii subtiri si rumenita separate in tigaie. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust. Se adauga patrunjel verde si marar tocat fin si se amesteca totul pt omogenizare. Se bat cu telul ouale intr-un castron si se toarna peste ingredientele din tigaie. Se lasa sa se prajeasca bine pe ambele parti, la foc potrivit si se ruleaza. Se serveste fierbinte.
In loc de cartofi se pot adauga ciuperci. Omleta va avea un gust deosebit si usor picant daca se serveste cu sos de rosii sau se adauga in compozitie doua rosii taiate cubulete. Se pot adauga 2-3 linguri de branza rasa in compozitie iar deasupra o lingura de smantana.

Placinta cu ceapa

Ingrediente pt aluat: 500 g faina, 250ml ulei, sare
Pt umplutura: 2-3 cepe mari, 200 g ciuperci, marar verde, sare, piper

Se prepara un aluat din faina, ulei, 2 pahare de apa si putina sare. Se framanta bine si se intind mai multe foi de placinta ca pt strudel. Separat se taie ceapa in felii foarte subtiri, se caleste in ulei incins pana se inmoaie si incepe sa se rumeneasca usor. Se adauga ciupercile taiate de asemenea, felii subtiri si se calesc impreuna pana sunt bine patrunse. Se adauga mararul tocat, se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust si se lasa sa se racoreasca putin. Cu aceasta compozitie se umplu foile de aluat punandu-le una peste alta cu umplutura intre ele sau rulandu-le cu umplutura la mijloc. Se pun la cuptor la foc potrivit pt aprox 20 min. Se serveste calda.

Recomandare: in umplutura se pot adauga 3-4 ficatei de pui tocati si prajiti impreuna cu ceapa. O lingura de smantana adaugata in momentul servirii face placinta mai putin picanta.

Castraveti murati bulgareste

Ingrediente: ceapa, morcov, usturoi, floare de marar uscat, ardei iute, piper boabe, mustar boabe, zahar, sare, otet

Intr-un borcan de 800 gr – se pun pe fund cateva felii de ceapa, 2-3 felii morcov, 1 catel usturoi taiat in doua, floare de marar uscat, ardei iute (2-3 buc mici) piper 2-3 boabe, 8-10 boabe mustar, 1 lingura zahar, 1 lingurita rasa de sare, otet 1 deget pe fundul borcanului. Se pun castravetii taiati la capete si se completeaza cu apa. Se fierb la cuptor, cand incep s afiarba apa din borcan (bule mici care se misca) se stinge cuptorul si se lasa in aragaz pana a doua zi.

Salata de ceapa rosie

Ingrediente: 2 cepe rosii mari, 2 linguri otet de vin, 3 linguri ulei, chimen, patrunjel si marar verde, sare

Se aleg cepe mari, rosii se spala si se zvanta cu un prosop. Se taie felii subtiri sau rondele, se presara sare si se lasa 10 min sa iasa iuteala din ceapa. Intre timp, se amesteca uleiul cu otetul si chimenul si se toarna peste ceapa. In sezonul cald se orneaza cu marar, patrunjel verde tocat presarat deasupra si felii de rosii. In sezonul rece se adauga ridiche alba rasa. Daca se asociaza salata cu slanina sau omleta in sosul pt asezonarea ei se pune mai putin ulei sau deloc.

Fasole batuta

Ingrediente: 300 g fasole boabe, 100 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, 1 pastarnac, 1 telina mica, 1 radacina patrunjel, sare, piper

Se pune fasolea la fiert, se schimba apa de trei ori, adaugandu-se de fiecare data apa clocotita. In ultima apa se pune sare, un morcov, un pastarnac, o radacina de patrunjel, o ceapa si o telina mica, toate intregi. Se lasa sa fiarba pana cand fasolea e bine patrunsa. Se strecoara boabele de fasole, se scot zarzavaturile si se dau deoparte. Fasolea se da prin masina de tocat, se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust si se freaca cu ulei, turnat treptat ca la maioneza pana cand fasolea devine spumoasa si cremoasa. Daca este prea vartoasa, se adauga putina zeama in care a fiert fasolea. Separata se taie ceapa ramasa felii subtiri si se rumeneste. Se aranjeaza fasolea pe un platou si se garniseste cu ceapa prajita. Se serveste calda sau rece.

Ciorba de carnati afumati

Ingrediente: 200 g fasole alba boabe, 100 g costita afumata, 100 g carnati afumati, 1 ceapa mare, 1 radacina de patrunjel, 1 telina, 1 pastarnac, 1 ardei gras, cimbru, tarhon, 2-3 linguri pasta de rosii, 2 linguri ulei, 2-3 linguri otet, sare, piper

Se fierbe fasolea schimband apa de 2-3 ori, iar in ultima apa se adauga ceapa toccata marunt si zarzavaturile curatate, taiate potrivit si putina sare. Separat, costita si carnatii se taie felii subtiri si se prajesc intr-o tigaie cu o lingura de ulei. Dup ace se rumenesc se adauga la ciorba. Se condimenteaza cu cimbru, tarhon, sare si piper, dupa gust, se adauga pasta de rosii diluata cu putina apa calda si se lasa sa fiarba totul 30 min. Se potriveste gustul de acru adaugand otet si se serveste fierbinte cu tarhon verde deasupra.

Papricas de vaca

Ingrediente: 700 g carne de vital, 100 ml ulei, 4 cepe, 2-3 linguri pasta de rosii, 1 lingurita boia, patrunjel verde, sare, piper,  Pt galuste: 200 g faina, 2 oua, 2 linguri ulei, sare

Se curata carnea de pielite, se spala se portioneaza, se innabusa impreuna cu ceapa taiata marunt, ulei si cateva linguri de apa. Cand carnea a inceput sa se rumeneasca se adauga boia de ardei, sare, piper si 2 cani de supa calda. Se lasa sa fiarba aprox 30 min si se adauga pasta de rosii. Din faina, oua, ulei, sare si 2-3 linguri de apa, se prepara un aluat de galuste. Cand este gata se ia cu lingurita cate putin din compozitie si se pune la fiert intr-un vas cu apa clocotita cu sare. Dup ace au fiert se scot cu spumiera si se pun in cratita cu paprikas. Se maid au cateva clocote si se serveste fierbinte presarat cu patrunjel verde tocat .

Ostropel de pui


Ingrediente: 1 pui mare, 3 linguri faina, 2 linguri otet, 1 kg rosii sau  3 linguri pasta de tomate, 5 catei d eusturoi, 150 g unt, patrunjel verde, sare, piper.

Se curata puiul, se spala, se portioneaza si se pudreaza cu sare si piper. Se lasa 10 min sa se patrunda de sare apoi se prajeste in unt pe toate partile, pana se rumeneste frumos. Se scoate din tigaie si se tine la cald. In grasimea ramasa se rumeneste faina amestecand permanent ca sa nu se prinda. Se adauga usturoiul tocat marunt si se stinge cu supa de pui sau de legume calda. Se lasa sa fiarba 10 min pana cand sosul se ingroasa ca o smantana. Se adauga bucatile de carne si rosiile fara pielita, taiate felii sau pasta de rosii. Se lasa sa fiarba 10 min pana cand rosiile sunt bine patrunse apoi se adauga otetul si se potriveste de sare. Se serveste cald cu patrunjel verde tocat presarat pe deasupra.

Lapte de pasare

Ingrediente: 1l lapte dulce, 6 oua, 200 g zahar, 1lingura faina, 1plic zahar vanilat ori vanilie praf, 1 lingura esenta de rom ori lamaie.

Se pune laptele la fiert cu vanilia. Intre timp se bat albusurile spuma si se aduga 100 g zahar praf, urmand a se bate in continuare pana se intaresc. La sfarsit se adauga  mirodenii (praf de vanilie, coaja rasa de lamaie, etc). Cand incepe sa fiarba laptele, se pune oala la foc mic astfel incat abia sa mai dea in clocot, se ia cu lingura albus si se netezeste pentru a forma cate o galusca de spuma si i se da drumul sa fiarba in lapte. Se repeta operatiunea cu inca 3 galusti. Se lasa sa fiarba intorcandu-le pe ambele parti, timp de un minut(nu mai mult!) apoi se scot cu spumiera intr-un castron. Secretul unor galuste reusite este ca laptele sa nu fiarba in clocote. Nu se pun multe deodata pentru ca galustile se umfla la fiert si au nevoie de spatiu. Se repeta pasii pana cand se termina spuma de albus. Dupa ce au fost fierte toate galustele se strecoara laptele ramas. Se freaca galbenusurile cu restul de zahar, se adauga faina si se subtiaza cu laptele strecurat, turnat treptat. Compozitia se pune la fiert, la foc slab, amestecandu-se mereu. Se adauga zaharul vanilinat si cand se ingroasa capatand consistenta smantanii se da deoparte sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit se adaugua o lingura de rom ori alta esenta preferata (de ex lamaie) si se toarna peste galustele de spuma. Se servesc dupa ce se racoresc.

Galuste cu prune

Ingrediente: 500 g cartofi, 200 g faina, 20 prune, 100 g pesmet, 100 g zahar tos, 100 g zahar vanilinat, 150 g margarina, scortisoara macinata, sare

Se scot samburii de la prune fara a desparti de tot cele doua jumatati. In locul samburilor se pune zahar amestecat cu scortisoara si se lasa la macerat 20 min. Se fierb cartofii cu tot cu coaja, in apa cu sare, se curata dupa ce se racesc si se dau prin masina de tocat. Se amesteca cu faina si putina sare si se framanta bine pana se obtine un aluat usor de prelucrat. Se intinde o foaie mai grosuta, se taie patrate cu laturile de cca 6 cm. In fiecare patrat se pune cate o pruna, se lipesc marginile avand grija ca prunele sa fie bine acoperite si se pun la fiert in apa cu sare, care clocoteste. Cand se ridica la suprafata se scot cu spumiera, se tavalesc in pesmet prajit si zahar vanilinat. Se aseaza intr-o tava unsa cu margarina care se introduce la cuptor 10 min. Se servesc fierbinti.

Varzari

Ingrediente: ½ ceasca ulei, ½ ceasca apa, sare, faina. Umplutura: 1 varza murata mica, 2 linguri de ulei, piper

Se face un aluat din ½ ceasca ulei cu ½ ceasca apa, sare si faina cat cuprinde. Aluatul sa fie potrivit de moale. Se framanta bine si se lasa sa se odihneasca 15 min, acoperit cu un servet. Din timp se taie marunt varza murata, se scurge bine de zeama si se caleste cu 2 linguri de ulei (nu se rumeneste). Se adauga un varf de cutit de piper. Din aluat se intind pe rand doua foi de taitei. Se taie patrate, se umplu cu varza, se intorc colturile spre mijloc sub forma de plic. Colturile plicului se mai aduc o data catre mijloc si se lipesc bine ca sa nu iasa varza. Se coc in tava la foc potrivit. Se pot face si cu varza proaspata care mai inainte trebuie oparita cu bors. Se servesc calde sau reci.

Poale in brau

Ingrediente: 500 g faina, 10 g drojdie(cat o nuca), 2 oua, 1 lingura de unt, 1 lingura de ulei, lapte, 1 lingurita de zahar, sare. Pentru umplutura: 150 g branza, unt proaspat (cat o nuca), 1 ou, 1 lingurita de faina, 2 linguri lapte, 1 lingurita de zahar, sare

Se inmoaie intr-un castron drojdia cu putina apa abia calduta. Se pune un pumn de faina cernuta putin cate putin amestecand pana se face ca o smantana groasa. Se presara cu faina si se aseaza la un loc cald ca sa creasca. Faina ramasa se cerne intr-un vas mai mare, se face loc la mijloc si se pun ouale batute cu putina sare, o lingura de unt topit si una de ulei. Se adauga si plamadeala crescuta si se framanta bine de tot pana ce aluatul se desprinde de pe maini si de pe vas. La framantat se pune atat lapte sau apa calduta pan ace aluatul e potrivit d emoale. Pentru umplutura: se framanta branza cu untul, se adauga oul, laptele, faina, zaharul  sis are cat trebuie. Se intind pe rand foi potrivit de  groase, se taie patrate de vreo 1 cm. Se umplu cu amestecul de branza  si se intorc colturile spre mijloc in forma de plic.. Colturile plicului se mai aduc odata catre mijloc si se lipesc bine ca sa nu iasa branza. Se ung deasupra cu ou batut si se coc in tava la foc potrivit. Se servesc calde.

Coltunasi cu branza

Ingrediente pentru aluat: 300g faina, 2 oua, 2 linguri apa, sare, pentru umplutura: 200g branza de vaci, 1 ou, 1 lingurita faina, sare, 2 linguri unt, coja de portocala/lamaie rasa, alte mirodenii

Se cerne faina pe planseta de aluat, se face loc la mijloc unde se sparg ouale, se adauga apa cat doua coji de ou si putina saremasa de gatit. Se amesteca ouale cu o lingurita pana prind putina faina, apoi se lucreaza cu mana si se framanta bine aluatul, mai adaugand faina daca se cere astfel incat sa iasa un aluat potrivit de moale. Se intinde o foaie, se taie patrate de 5-6cm. Se amesteca branza de vaci cu 1 ou, faina, un strop de sare si mirodeniile (esenta de rom, coaja de lamaie/portocala rasa, etc). Pe fiecare patrat de aluat se pune cu lingurita umplutura, apoi aluatul se indoaie pe diagonala capatand forma de triunghi si se lipesc marginile intre degete. Se procedeaza astfel cu fiecare patratel de aluat.
Intr-o oala mare se pune la fiert apa cu sare si cand da in clocot se da drumul coltunasilor.
Se lasa sa fiarba la foc mic 15 min. Se scot, se scurg bine de apa, se aseaza intr-un vas termorezistent, se pun cele doua linguri de unt si se da la cuptorul preincalzit, pentru inca 10 minute. Se servesc calzi.

 Retetele bifate au fost deja testate.

 Retete romanesti de la A la Z  aici

Sanda Marin-Carte de bucate.pdf Sanda Marin-Carte de bucate.pdf
Size : 1493.276 Kb
Type : pdf