La numai doua ore distanta de Cairo (aprox 130 km), Faiyoum este o minunata oaza artificiala cu o istorie bogata si interesanta. Denumirea vine din limba copta "efiom/epiom" semnificand Mare sau Lac (referindu-se la stravechiul lac Moeris).

Desi descris ca oaza, Faiyoum nu este alimentata de panza freatica asemeni oazelor naturale din Vest ci de apa Nilului adusa prin canale artificiale. Faiyoum se leaga de Nil prin Canalul lui Iosif (Bahr Yussef) presupus a se fi construit sub supravegherea acestui profet in timpul robiei sale in Egipt.  Dupa irigarea oazei apele se varsa in Lacul Qarun care, in ciuda restrangerii sale, ramane cel mai mare lac sarat al Egiptului (200 kmp).

De mare interes sunt morile de apa din lemn, o alta descoperire inginereasca a vechilor egipteni, introdusa in perioada Ptolemaica (sec III), apa din Canalul Bahr Yusef fiind distribuita in intreaga oaza din Medinet el Faiyoum (orasul Faiyoum). In oaza se afla aprox 200 astfel de mori din care sapte  au devenit simbolul locului, fiind inconjurate de palmieri si salcii.

In nordul orasului se afla anticul sit Arsinoe sau Crocodilopolis unde era venerat crocodilul sacru al lacului Moeris. In perioada faraonica oaza devenise cel mai semnificativ centru de venerare al zeului crocodil Sobek de unde si denumirea data de greci Crocodilopolis=orasul crocodilului.  Numele de Arsinoe a fost dat zonei de Ptolemeu Phyladelfus in cinstea surorii si sotiei sale Arsinoe. Vechiul templu dedicat Zeului Sobek, zeitei Isis si zeitei Renen-Wetet datand din timpul Dinastiei XII  se afla in Kom Mady (Narmouthis); Alfabetul din Faiyoum descoperit pe patru tablite de cupru indica un abecedar greco-fenician, datand din anul 800 i.e.n si reprezentand cea mai timpurie legatura intre alfabetele grecesc si fenician(nord semitic).

Dintre multiplele situri arheologice ale oazei, cele mai semnificative descoperiri au fost necropola Crocodilopolisului  si piramida Hawara (a faraonului Amenemhat III din perioada Regatului de Mijloc). Din pacate, nu a mai fost gasit nimic din templul mortuar al faraonului, cunoscut sub numele de Labirintul si considerat de specialisti prima reprezentare meandrica a vietii transpusa intr-o forma arhitecturala. Modelul se pare ca i-ar fi inspirat  pe minoicii cretani.

Un obelisc inalt din piatra, ridicat in cinstea lui Senwosret I in Abgig in timpul Dinastiei XII, a fost dezgropat in sec XIII si a fost de curand reasamblat si amplasat in Medinat el Faiyoum (orasul Faiyum). O antica strada pavata considerata creatie inginereasca de referinta alaturi de Turnul Eiffel si Statuia Libertatii, a fost descoperita in regiune si se crede ca aceasta ar fi prima din lume, vechimea ei fiind stabilita la peste 4500 ani. O alta inovatie ar fi si primul baraj din lume care se crede a fi fost construit de Iosif alaturi de canalul ce traverseaza orasul Faiyum.

Totusi, cea mai spectaculoasa descoperire arheologica ramane cea a mastilor mortuare sau a portretelor mumiilor, din perioada romana considerate primele portrete realiste din lume. In timpul ocupatiei romane egiptenii au continuat sa-si ingroape mortii in ciuda practicii incinerarii folosita pe scara larga in Imperiu. In aceasta perioada mastile mortuare erau pictate pe lemn cu o tehnica speciala de pigmentare.


Exista numeroase situri istorice si arheologice in intreaga provincie Faiyoum, in locatii precum  Kom Oushim (Karanis), Um Al Athl (Bachias), Batn Ahryt (Theadelphia), Philadelphia, Qasr, Qaroun (Dionysius).

Kom Oushim/Karanis este si el bogat in istorie, avand doua temple din perioada Ptolemaica, ambele dedicate zeului Sobek, o cariera antica si case din caramida, un cimitir din perioada Ptolemaica si o baie publica din caramida arsa.

Astazi, oaza cu lacurile, sanctuarele sale si linistea rurala ofera vizitatorului o experienta unica si o totala relaxare, dovedindu-se destinatia perfecta evadarii din cotidian.

Puncte de interes

cele sapte mori de apa - la 3 km pe canalul Bahr Sinnuris, cele trei mori mari de apa din oras - pe str Gomhouria, vechiul templu din Narmouthis, piramida Hawara, Lacul Qarun - plimbare cu felucca, Qasr Qarun, cascadele de la Wadi Rayyan, Wadi al Hitan (Valea balenelor-pt a vedea fosilele unor balene preistorice), Kom Oushim, manastirile: Sf Anton, Deir Al-Adhra(man Sfintei Fecioare) Deir Malak Ghobrial (Man. Ingerului Gabriel), Deir Hammam, Deir Mari Girigis (Man. Sf Gheorghe), Deir Anba Samwail (Man. Sf Samuel), moscheile: Khawen Asal Bay, moscheea si mausoleul Alier-Rubi si asa numita Moschee Suspendata.

Lacul Moeris se afla in NE oazei Faiyoum si isi trage numele dintr-o adaptare greaca a anticului „Mer-Wer” (Marele Lac).  In perioada faraonica el era numit „Lacul lui Osiris” dar astazi ceea ce a mai ramas din marea intindere de ape poarta denumirea de Qarun

Lacul dateaza din era preistorica fiind considerat unul din cele mai vechi din lume insa atunci era cu 85 metri mai inalt decat astazi, fiind alimentat regulat de Nil. Oamenii preistorici care au locuit pe malurile sale si-au transformat treptat indeletnicirile de vanatori, cultivand, ridicand garduri si construind depozite, formand astfel una din primele asezari agricole ale lumii.
De curand (mai 2009) in nordul lacului a fost descoperita  o zona extrem de bogata in artefacte preistorice (capete de sageti si arme de vanatoare din piatra, ceramica si bijuterii, ruine ale adaposturilor folosite de vanatori) si fosilele unor animale marine (balene si pesti) din aceeasi perioada.

Faiyum este recunoscut pentru clima sa blanda, si bogatul teren agricol pe care se cultiva bumbac, rosii, plante medicinale si fructe. Comertul cu apa de trandafiri si nitrati este considerabil in aceasta regiune. Piata locala din oras ofera impletituri din palmier, mirodenii, produse din cupru,  bijuterii din aur, iar o data pe saptamana se organizeaza targul olarilor  de unde se pot achizitiona diverse obiecte de ceramica locala.

Numeroase specii de pasari traiesc pe malurile lacului Qarun unde se afla asezari beduine si sate de pescari. Aici, la marginea desertului, puteti inca naviga, face windsurfing, inota si pescui. 

Alte locuri minunate in imprejurimi sunt izvoarele termale de la Ain al-Siliyin si micile cascade de la Wadi al-Rayan. Sate micute in zona:  Qasr Qarun si Shakshuk


 all rights reserved © egiptul prin ochii nostri